Nadýchaný piškotový korpus
Dnes bych se s Vámi chtěla podělit o recept na základní korpus, který nejčastěji používám do svých dortů. Dlouho jsem nemohla najít recept, který by mi opravdu vyhovoval a tohle je ten pravý. Ze začátku jsem dělala korpus z těsta na bábovku, kdy se šlehají zvlášť žloutky s cukrem, bílky v sníh, přidává se k mouce mléko a olej. Tento recept je jako bábovka naprosto vynikající, ale pro účely dortového korpusu to pořád nebylo ono. Jednak měl tendenci se zdrcnout a tedy byl nízký a navíc proces výroby je celkem zdlouhavý - vzhledem k tomu, že na potahovaném dortu se pracuje několik hodin, je super ušetřit každou minutu. Tento korpus je jednoduchý, rychlý, úžasně nadýchaný, chuťově výborný a dokonce ho lze i obměňovat.
Základní recept na piškotový korpus
4 vejce
200g cukru moučka
200g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
10 lžic vody
Postup:
Celá vejce šleháme s cukrem do pěny, pak přidáme vodu a nakonec zašleháme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Formu vyložíme pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C dokud není špejle na vpich suchá.
Tipy:
Tento základní recept lze oživit přidáním jednoho sáčku vanilkového cukru.
V případě vanilkového korpusu lze přidat lžičku vanilkové pasty (dle chuti), v případě kakaového korpusu přidáme 3 lžíce kakaa. Na každou lžíci přidaného kakaa je nutné přidat lžíci vody, aby korpus zůstal krásně nadýchaný.
Toto množství je určeno na korpus o velikosti cca 17 - 20cm. Pro větší dortové formy lze snadno vypočítat 1,5 dávky, případně dvojitou dávku těsta.
Ať Vám chutná, mějte se sladce
Komentáře
Přehled komentářů
Dobrý den, korpus se mi 3x po sobě propadl, troubu jsem nikdy neotevirala a vejce se selhala dlouho a hmoty byla nadychana.
Re: Propadly korpus
Becca , 4. 7. 2024 15:27Dobrý den, odporúčam korpus na top recepty. Popravdě tenhle se mi taky nepovedl ale stejně ani ta chuť není taková jakou si představuji. Ten mám ověřený a jsem spokojená. Líbí se mi více když se Bílky šlehají zvlášť. To už je ale samozřejmě podle každýho gusta
Krém
Lida , 12. 9. 2022 21:32Dobrý den, prosím o radu... Jaký krém je vhodný pod fondán? Děkuji
Piškotový korpus
Nada, 9. 8. 2022 8:21Dobrý den,dlouho jsem hledala dobrý korpus, až jsem našla ten váš. Je velmi dobrý a rychlý. I když je tento recept je starý to mi nevadí za mně super.
Piškot
Michaela P., 30. 7. 2020 13:18Tento recept je fantastický. Piškot se mi nejen vždy podařil, ale sklidil veliký ohlas. Nato, že je to piškot, není vůbec suchý. Mockrát děkuju Markétce za tento super recept. Teď peču vnoučkovi dort a jak jinak, podle tohoto receptu.
Plnění korpusu
Lenka, 22. 1. 2020 16:23Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, můžu nechat korous do druhého dne a pak až začít plnit kremem ?
Re: Plnění korpusu
Dortíky od Markéty, 22. 1. 2020 17:03
Dobrý den, Lenko.
Samozřejmě, korpus můžete plnit až druhý den. Také to tak dělám. :-)
Spadly korpus
Stepan, 23. 1. 2019 19:04Dobrý den Marketko, mam dotaz z jakyho důvodu mi cas od času dortovy korpus propadne uprostřed, Dekuji Štěpán
Re: Spadly korpus
Dortíky od Markéty, 5. 2. 2019 22:57
Dobrý den Štěpáne,
také se mi to stávalo. Podle mě se to stalo tehdy, když se otevřela trouba brzy.
Korpus byl vespod ještě tekutý a rychlým poklesem teploty se propadl.
Proto teď peču na spodním roštu a neotvírám troubu dříve než za půl hodiny a když je vidět, že už je vršek opravdu propečený, klidně si počkám, až je víc do hněda. Vršek stejně odříznu a na toto množství těsta je půl hodiny opravdu minimum.
Snad jsem Vám trochu pomohla a příště se Vám korpus už nepropadne.
Mějte se hezky,
Markéta
Re: Re: Spadly korpus
Marcela, 27. 3. 2019 14:34Dobrý den, mám podobný problém. Dělala jsem z 10 vajec na formu 28 cm. Vše vypadalo dobře, ale najednou se korpus v troubě hodně propadl. Troubu jsem vůbec neotevírala. Čím to může být?
Re: Re: Re: Spadly korpus
Dortíky od Markéty, 7. 4. 2019 19:05
Dobrý den, Marcelko.
Osobní zkušenost bohužel nemám, ale pokud se propadl rovnou v troubě, napadá mě snad jen varianta, že byla vajíčka málo vyšlehaná. Dočetla jsem se také, že se vajíčka lépe vyšlehají, když mají pokojovou a vyšší teplotu. Na tak velké množství vajec bych tedy použila určitě horkou vodu, vajíčka bych si vyndala z lednice chvilku dopředu a šlehala tak dlouho, až bude směs opravdu krásně kompaktní a nadýchaná.
Snad se příště povede lépe.
Markéta
Výška korpusu
Nikol, 22. 11. 2018 20:50Dobrý den, jak je prosím korpus vysoký při tomto rozměru formy 17-20cm? Děkuji. Hezký dem, Nikol
Re: Výška korpusu
Dortíky od Markéty, 23. 11. 2018 11:08
Pěkný den Nikol,
korpus je vysoký 5-6cm, tedy na 2 prokrojení.
Mějte se moc hezky,
Markéta
testo
Zdenka, 24. 10. 2018 14:20Chtěla bych se zeptat zda bude na velke srdce stačit dvojí dávka těsta .Děkuji za odpověď.
Re: testo
Dortíky od Markéty , 27. 10. 2018 11:34
Dobrý den Zdenko,
Záleží, jak velkou máte formu a jak vysoký korpus potřebujete. Já jsem velké srdce pekla jen jednou, tak to nemám poznamenané. Standardně používám dvojitou dávku těsta na kulatý korpus o průměru 24-26cm a mám ho vysoký cca 5-6cm, tedy na dvě prokrojení.
Snad Vám to alespoň takto trochu pomůže. :-)
Mějte se hezky,
Markéta
ridke testo
radka, 16. 10. 2018 20:40dobry den, zkousela jsem dle receptu, ale pri pouziti rafku testo vytekalo spodem, tak nevim :(
Re: ridke testo
Dortíky od Markéty, 25. 10. 2018 12:51
Dobrý den Radko,
těsto je řídké z toho důvodu, aby byl výsledný korpus pěkně nadýchaný.
Při použití ráfku je nutné ho velice dobře obalit pečicím papírem a vytvořit tak "pevné" dno. Vlivem tepla v troubě se pak plech pod ráfkem kroutí a bez toho těsto lehce proteče. Návodů najdete spoustu na internetu. Snad se příště korpus podaří. :-)
Mějte se hezky,
Markéta
Těsto
Katka, 20. 9. 2018 12:36
Dobrý den,
mohu se zeptat jak šleháte celá vejce s cukrem aby se vyšlehala? Zkoušela jsem korpus již několikrát, vždy vyšel vcelku pěkně, ale nepodařilo se mi nikdy celá vejce s cukrem vyšlehat do pěny (díky tomu není tak nadýchaný).
Děkuji
Re: Těsto
Dortíky od Markéty, 25. 10. 2018 12:45
Dobrý den, Katko.
Vejce s cukrem šlehám buď v robotu a nebo ručním mixérem několik minut. Zde přeposílám info z mého blogu dortyodpopelky.cz :
Vajíčka šleháme s cukrem několik minut, dokud se směs důkladně neprošlehá. Pokud budeme šlehat déle než 10 minut, směs se opravdu hodně našlehá a vajíčka pak mohou částečně nebo úplně nahradit kypřidlo. Tady si dejte pozor – korpus tímto mění svoji konzistenci a stává se křehčí, takový „mechový“. Záleží pak tedy na vás, čemu dáte přednost.
Vajíčka šleháme s cukrem do pěny – výsledek je světle žlutá napěněná směs.
Cca 5-10 minut – korpus je pevný, nadýchaný, dobře se prokrajuje.
Nad 10 minut – korpus je křehčí, mechový, hůře se prokrajuje a může se drolit.
Snad Vám tyto informace budou užitečné. :-)
Mějte se hezky,
Markéta
Propadly korpus
Petra , 28. 2. 2020 13:40