Nadýchaný piškotový korpus
Dnes bych se s Vámi chtěla podělit o recept na základní korpus, který nejčastěji používám do svých dortů. Dlouho jsem nemohla najít recept, který by mi opravdu vyhovoval a tohle je ten pravý. Ze začátku jsem dělala korpus z těsta na bábovku, kdy se šlehají zvlášť žloutky s cukrem, bílky v sníh, přidává se k mouce mléko a olej. Tento recept je jako bábovka naprosto vynikající, ale pro účely dortového korpusu to pořád nebylo ono. Jednak měl tendenci se zdrcnout a tedy byl nízký a navíc proces výroby je celkem zdlouhavý - vzhledem k tomu, že na potahovaném dortu se pracuje několik hodin, je super ušetřit každou minutu.
Tento korpus je jednoduchý, rychlý, úžasně nadýchaný, chuťově výborný a dokonce ho lze i obměňovat.
Základní recept na piškotový korpus
4 vejce
200g cukru moučka
200g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
10 lžic vody
Postup:
Celá vejce šleháme s cukrem do pěny, pak přidáme vodu a nakonec zašleháme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Formu vyložíme pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C dokud není špejle na vpich suchá.
Tipy:
Tento základní recept lze oživit přidáním jednoho sáčku vanilkového cukru.
V případě vanilkového korpusu lze přidat lžičku vanilkové pasty (dle chuti), v případě kakaového korpusu přidáme 3 lžíce kakaa. Na každou lžíci přidaného kakaa je nutné přidat lžíci vody, aby korpus zůstal krásně nadýchaný.
Toto množství je určeno na korpus o velikosti cca 17 - 20cm. Pro větší dortové formy lze snadno vypočítat 1,5 dávky, případně dvojitou dávku těsta.
Ať Vám chutná, mějte se sladce
Komentáře
Přehled komentářů
Zdravím Nikol,
já dávám studenou až vlažnou, tak aby měli všechny suroviny podobnou teplotu.
Ať se pečení povede a krásný den,
Markéta
Dort
Terka, 4. 1. 2018 19:59
Dobrý den,
byla jsem dnes pověřena upéct spolužákovi dort k zítřejším narozeninám. Musím říct, že jsem opravdu ráda že jsem na tento recept narazila. Dort je nadýchaný a je opravdu skvělý, dala jsem místo prášku do pečiva, prášek do perníku a přidala kakao a myslím, že super
Korpus
Markéta, 3. 12. 2017 13:35Dobrý den, musím říct, že tento korpus je naprosto skvělý, opravdu nadýchaný a lehký, už jsem za poslední 3 dny dva, jeden s kakaem a jeden bez a oba výborné . Děkuji moc
Re: Korpus
Dortíky od Markéty, 8. 12. 2017 13:38
Dobrý den Markét,
děkuji za Váš komentář. Jsem moc ráda, že se Vám korpus daří a hlavně, že Vám chutná.
Přeji Vám krásný adventní čas :-)
Markéta
Výborný, ale...
Zdena, 1. 7. 2017 21:25
Dobrý den,
korpus jsem zkoušela přesně podle receptu, ale v troubě při pečení přetekl z formy. Dodržela jsem množství surovin a použila jsem dortovou formu o průměru 20cm. Prosím, nevíte kde se mohla stát chyba?
Korpus byl i přes tento menší problém výborný a dort se snědl celý. Určitě upeču znovu.
Děkuji.
Re: Výborný, ale...
Dortíky od Markéty, 11. 8. 2017 18:12
Dobrý den Zdeni,
děkuji za Váš komentář a omlouvám se, že reaguji takto se zpožděním.
Je to teprve pár měsíců, co jsem objevila kouzlo našlehání vajec (jakožto samouk se také stále učím). Jelikož se snažím používat hlavně základní suroviny, stále mi trošku vadí použití kypřícího prášku ve větším množství a tak jsem zkoumala různé recepty a zjistila jsem, že jsou i takové, kde není vůbec, jen recept obsahuje více vajec, která se opravdu dlouho a hodně šlehají, až do opravdu hodně hutné pěny. V těchto receptech se však používá hladká mouka a výsledkem je hodně mechový piškot, který u nás moc oblíbený není. Zatím jsem neměla odvahu vyzkoušet tyto recepty s polohrubou moukou, nebo udělat tento můj recept bez kypřícího prášku pouze s vyšlehanými vejci, ale určitě se k tomu musím časem dostat. :-)
Každopádně si myslím, že to přetečení korpusu z formy bylo způsobeno tím, že jste vajíčka s cukrem opravdu hodně poctivě vyšlehala - což není na škodu. ;-) Příště můžete vyzkoušet dát méně kypřícího prášku. Já jsem to již začala zkoušet, když dělám korpus z 1,5 dávky - už nepřidávám 1,5 prášku, ale dám jenom jeden a vajíčka pořádně vyšlehám - zatím se mi takto vždy povedl.
Doufám, že Vám moje odpověď alespoň malinko pomohla a budu ráda, pokud vyzkoušíte nějaké nové postupy na korpus, když se opět podělíte o své postřehy.
Mějte se krásně, Markéta :-)
Ořechový
Laďka , 7. 8. 2017 9:44Dobrý den, chci dnes péct dort synovi k narozeninám. Vybrala jsem si vaše těsto. Když chci udělat ořechové a přidám mleté ořechy nezdrcne se mi těsto?
Re: Ořechový
Dortíky od Markéty, 7. 8. 2017 13:34
Krásný den Laďko,
korpus se určitě nezdrcne, také tak dělám ořechový. Výsledek záleží na tom, kolik ořechů přidáte. Když dáte mouku a ořechy půl na půl (100/100), bude korpus hodně ořechový a vláčný, konzistencí podobný jako makovec akorát ořechový ;-) Pokud chcete ponechat strukturu dortového korpusu a jen mu dodat ořechovou chuť stačí dát ořechů méně a zachovat více mouky, já jsem teď dělala poměr cca 150g mouky a 80g ořechů a vyšel moc dobře.
Držím palce ať se korpus povede, určitě pak napište svoje postřehy :-)
paráda!
Michaela, 12. 6. 2017 15:44
Dobrý den,
korpus mi vyšel už podruhé nádherně. Je výborný, není suchý, přesný dortový:-) I přesto, že jsem ho podruhé vyndala dříve a při chladnutí jsem zjistila, že uprostřed není dodělaný, dala jsem ho dopéct a vůbec to na výsledku nebylo znát:-). Díky za recept, nebudu dělat už žádný jiný.
Pochvala
Lucie, 11. 6. 2017 23:51Dobrý den, děkuji za super recept! Zkoušela jsem poprvé a výsledek vynikající. Kdo ochutnal jenom chválil ;)
Re: Pochvala
Dortíky od Markéty, 12. 6. 2017 10:07
Dobrý den Lucko,
děkuji za milý komentář.
Jsem moc ráda, že se Vám korpus povedl a že Vám chutná.
U nás je také nejoblíbenější. Nějaké mechové korpusy nemají šanci :D
Mějte se krásně :-)
Korpus
Katka, 21. 6. 2016 15:26Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na co si mám dát pozor, aby se mi korpus nezdrcnul. Děkuji za odpověď předem.
Re: Korpus
Dortíky od Markéty, 21. 6. 2016 20:36
Dobrý den Katko,
tady je pár typů, které jsem během pečení vykoukala. Ale ne vždycky to vyjde na 100%, i mě se občas nepovede ;-)
1) kypřící prášek - je třeba aby byl opravdu dobře promíchaný s moukou (občas zvlhne a je hrudkatý, je třeba ho dobře rozmělnit, jinak Vám v korpusu zůstanou z prášku kuličky)
2) těsto - důkladně všechny suroviny prošlehat, aby bylo těsto nadýchané a po vylití do formy uhladit ze středu ke stranám (občas se uprostřed tvoří boule)
3) pečení - v tomto množství se korpus peče cca 30 - 45 minut - troubu doporučuji otevřít až ve chvíli, kdy už je korpus ze shora zlatavý (propečený - radši více než méně) - může se stát, že když je korpus vespodu ještě tekutý, tak se po otevření trouby uprostřed propadne
4) chladnutí - korpus necháme cca 10 minut ještě ve formě, aby si udržel tvar, potom vyndáme a necháme vychladnout nejlépe na nějaké mřížce, aby se zespodu nepotil
Doufám, že Vám tyto rady pomůžou a korpus budete mít perfektní. A kdyby náhodou cokoliv nevyšlo, nevěšte hlavu a zkoušejte dál. :-)
Mějte se krásně a dejte vědět, jak to dopadlo ;-)
Re: Dotaz
Dortíky od Markéty, 19. 2. 2018 14:04