Nadýchaný piškotový korpus
Dnes bych se s Vámi chtěla podělit o recept na základní korpus, který nejčastěji používám do svých dortů. Dlouho jsem nemohla najít recept, který by mi opravdu vyhovoval a tohle je ten pravý. Ze začátku jsem dělala korpus z těsta na bábovku, kdy se šlehají zvlášť žloutky s cukrem, bílky v sníh, přidává se k mouce mléko a olej. Tento recept je jako bábovka naprosto vynikající, ale pro účely dortového korpusu to pořád nebylo ono. Jednak měl tendenci se zdrcnout a tedy byl nízký a navíc proces výroby je celkem zdlouhavý - vzhledem k tomu, že na potahovaném dortu se pracuje několik hodin, je super ušetřit každou minutu.
Tento korpus je jednoduchý, rychlý, úžasně nadýchaný, chuťově výborný a dokonce ho lze i obměňovat.
Základní recept na piškotový korpus
4 vejce
200g cukru moučka
200g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
10 lžic vody
Postup:
Celá vejce šleháme s cukrem do pěny, pak přidáme vodu a nakonec zašleháme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Formu vyložíme pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C dokud není špejle na vpich suchá.
Tipy:
Tento základní recept lze oživit přidáním jednoho sáčku vanilkového cukru.
V případě vanilkového korpusu lze přidat lžičku vanilkové pasty (dle chuti), v případě kakaového korpusu přidáme 3 lžíce kakaa. Na každou lžíci přidaného kakaa je nutné přidat lžíci vody, aby korpus zůstal krásně nadýchaný.
Toto množství je určeno na korpus o velikosti cca 17 - 20cm. Pro větší dortové formy lze snadno vypočítat 1,5 dávky, případně dvojitou dávku těsta.
Ať Vám chutná, mějte se sladce
Komentáře
Přehled komentářů
Dobrý den, Katko.
Vejce s cukrem šlehám buď v robotu a nebo ručním mixérem několik minut. Zde přeposílám info z mého blogu dortyodpopelky.cz :
Vajíčka šleháme s cukrem několik minut, dokud se směs důkladně neprošlehá. Pokud budeme šlehat déle než 10 minut, směs se opravdu hodně našlehá a vajíčka pak mohou částečně nebo úplně nahradit kypřidlo. Tady si dejte pozor – korpus tímto mění svoji konzistenci a stává se křehčí, takový „mechový“. Záleží pak tedy na vás, čemu dáte přednost.
Vajíčka šleháme s cukrem do pěny – výsledek je světle žlutá napěněná směs.
Cca 5-10 minut – korpus je pevný, nadýchaný, dobře se prokrajuje.
Nad 10 minut – korpus je křehčí, mechový, hůře se prokrajuje a může se drolit.
Snad Vám tyto informace budou užitečné. :-)
Mějte se hezky,
Markéta
Perfektní !
Marta, 28. 9. 2018 21:54Děkuji za tento úžasný recept :-) jednoduché, rychlé, nadýchané = nemá chybu :-)
Krém
Petra, 9. 3. 2018 11:13
Dobrý den,
Korpus výborný,povedl se napoprve, ale mám otázku, promazavám tvarohovopudingovym krémem a chci potahovat marcipanem, mohu krém dát pod marcipan nebo se mi rozpustí?? Mockrát děkuji a omlouvám se jestli sem nepatří.
Re: Krém
Dortíky od Markéty, 9. 3. 2018 21:45
Zdravím Petro,
pod marcipán určitě tento krém nedávejte, marcipán by navlhnul a začal se rozpouštět.
Pod marcipán můžete použít máslový krém, stačí úplně jednoduše vyšlehat změklé máslo s moučkovým cukrem. Na 125g másla dávám cca 100g cukru. Je to hodně sladké, ale stačí jen tenká vrstva kolem celého dortu. Důležité je, aby byl zakrytý ten tvarohový krém a potom před potáhnutím nechat důkladně vychladit.
Pokud chcete mít jistotu, že vám tvarohový krém opravdu nikde neproteče, můžete zkusit také variantu udělat tzv. mantinel z máslového krému. Dáte si krém do pytlíku a uděláte s ním na každém patře korpusu ochranný okraj kolem dokola. Potom teprve vyplníte zbylou plochu korpusu tvarohovým krémem.
Snad jsem to napsala srozumitelně. :-)
Přeji, ať se dílo podaří.
Markéta
Cas peceni
Bohunka, 31. 7. 2018 21:55Dobry den.Moc prosim alespon o informativni dobu peceni korpusu,abych nepichala spejli kazdou minutu.A peci radeji na statiku ci ventilator?Mam formu 25cm.Moc dekuji.
Re: Cas peceni
Dortíky od Markéty, 1. 8. 2018 13:42
Krásný den Bohunko,
já peču na stativ, jsem tak zvyklá. Ale můžete samozřejmě vyzkoušet i ventilátor - tam Vám ale bohužel neporadím, jak je to s teplotou a dobou pečení.
Na formu 25cm použijte dvojitou dávku těsta - korpus bude pak cca 5-6cm vysoký, akorát na dvě prokrojení.
Toto množství se bude péct minimálně hodinu, spíš tak hodinu a půl.
Určitě po té hodině bych zkusila, jestli když vezmete za formu, jestli se střed ještě neklepe. Pokud se bude klepat, nechte klidně ještě tu půl hodinu a pak zkoušejte špejlí. Pokud se klepat nebude, zkoušejte hned špejlí od okrajů ke středu. Střed se peče nejdéle.
Samozřejmě každá trouba peče jinak, takže časy jsou pouze orientační. Já zkouším špejlí ve chvíli, kdy je korpus opravdu dobře zvrchu propečený a pokud střed ještě není, tak pak kontroluji cca po 10 minutách.
Přeji, ať se Vám dortík povede,
Markéta
Super
Monika , 23. 7. 2018 17:37Milá Markéto, za poslední dobu jsem vyzkoušela spoustu těst na korpusy... Tuten je bomba... Mnoho dortů za sebou ale je pravda jak se to odflakne tak se nezadari... Moc ráda se od vás naučím i něco nového...
Re: Super
Dortíky od Markéty, 1. 8. 2018 13:29
Super Moniko,
mám radost, že se dílo daří ;-)
Tady na stránky už nový obsah nepřidávám, ale můžete sledovat můj facebook, případně nové stránky.
www.dortyodpopelky.cz
facebook.com/DortyOdPopelky
Krásné letní dny,
Markéta
Re: dortovy korpus
Dortíky od Markéty, 1. 8. 2018 13:11
Pěkný den Jarko,
pokud byl korpus syrový, tak jde pouze o to, že byl nedopečený. Každá trouba peče jinak, proto se dělá test špejlí. :-)
Doporučuji péct na spodním roštu, protože z vrchu se korpus peče rychleji a pak se může stát, že je nahoře už skoro černý a vespodu stále syrový.
Ve chvíli, kdy už uběhla minimálně půl hodina, spíš třičtvrtě a vidím, že je vršek už opravdu propečený, tak začnu zkoušet špejlí. Nejdřív zkusím okraj a pokud je špejle suchá, tedy okraje jsou propečené, pak zkouším střed. Střed se vždy peče nejdéle. A peču dokud není špejle opravdu suchá.
Řekla bych, že přepéct skoro ani nelze (pokud na něj nezapomenete, že bude úplně černý :D ), takže nechávám radši déle, když je potřeba. Pokud by byl vršek a okraje potom hodně tmavé (propečené), před použitím korpusu je jednoduše oříznu.
Ještě tu někdo zmiňoval v komentářích, že i když při chladnutí zjistil, že je korpus nedopečený, dal ho ještě do trouby dopéct a výsledek byl v pořádku. Tak třeba pro případ nouze lze také vyzkoušet.
Snad jsem Vám takto pomohla a příště se povede. :-)
Přeji krásný den,
Markéta
dortovy korpus
jarka, 13. 7. 2018 16:45Dobry den pekla jsem vas korpus,ale bohuzel se neudelal naopak byl v prostredku syrovy.Mohu se zeptat cim to je?Delala jsem ho presne podle receptu dekuji za odpoved
Otazka
Marcela, 12. 7. 2018 21:42
Dobry den.jsem pekla uz piskotovy korpus.vyborny.ale mam dotaz.kamaradka chce udelat punvovy rez a na to dat jedli papir.zda muzu na tu polevu ho polozit.vim ze na krem muzu,ale na puncak jsem ho jeste nedavala
Dik za radu.marcela
vanilkový korpus
Anna, 19. 6. 2018 16:13
Dobrý den, Markétko.
Mám dotaz, mohu do vanilkového korpusu přidat místo vanilkové pasty, vanilkové roma? a kolik? bude stačit, lžička? nezmění to nijak charakter korpusu?
Re: vanilkový korpus
Dortíky od Markéty , 19. 6. 2018 23:23
Pěkný den, Aničko.
Určitě můžete použít i vanilkové aroma, stačí pár kapek. Rozhodně doporučuji přidávat postupně a ochutnávat, aby aroma nebylo příliš výrazné. Konzistenci korpusu to neovlivní.
Já osobně mám stejně nejradši variantu s vanilkovým cukrem, např. Dr.Oetker dělá s pravou vanilkou. ;-)
Ať se Vám korpus povede a pochutnáte si.
Markéta
Na plech..
Lenka, 15. 6. 2018 17:25
Dobry podvecer kopa jahod vsude ,tak chci upect nadychany piskot,ale na normalni plech(a po vychladmuti na to mascarpone,tvaroh,jogurt..a jahody)
Bude tohle mnozstvi akorat?(ani ne vysoke,ani ne placka),nebo mam umichat jednou tolik ingredienci?Moc dekujiiii ;-)
Re: Na plech..
Dortíky od Markéty , 19. 6. 2018 23:11
Pěkný den, Leni.
Nemám množství na plech vyzkoušené, ale pokud máte klasický velký přes celou troubu, určitě bych udělala dvojitou dávku z 8 vajec. Ta by měla být podle mě akorát. Pokud by Vám přišel korpus vysoký, příště můžete zkusit ze 6 vajec, ale ze 4 by bylo málo.
Snad se povede a budu ráda, když napíšete, jak to dopadlo.
Dekuji, Markéta :-)
Recept
Monika, 7. 4. 2018 9:16Dobrý den, moc díky za recept, už jsem podle něj pár dortů upekla, je perfektní, manžel si ho moc chválí a pochutnává si. Dnes budu opět péci na oslavu narozenin. Ještě jednou díky za zveřejnění. ☺
Opravdu vynikající
Oluš, 14. 2. 2018 22:55
Dobrý den paní Markéto,
díky moc za skvělý recept na korpus. Po mnoha pokusech s neurčitým výsledkem, kdy piškot připomínal zříceninu římského stadionu a bylo opravdu nesnadné z něj udělat alespoň něco chutné, když už ne pěkného, jsem na oslavě narozenin zazářila jako zkušená cukrářka právě díky tomuto Vašemu receptu. Hned napoprvé se vydařil přesně tak, jak píšete. Ještě jednou díky. Už jsem ho předala dál. Zdravím Vás. Oluš
Re: Opravdu vynikající
Dortíky od Markéty, 19. 2. 2018 14:06
Krásný den Oluš,
mockrát Vám děkuji za milý komentář. Jsem šťastná, že má tento jednoduchý recept takový úspěch.
Ať se Vám daří spousta krásných dortíků.
Markéta
Re: Těsto
Dortíky od Markéty, 25. 10. 2018 12:45